F.A.Q.
Întrebări frecvente
Poți vizualiza facturile prin aplicația selfawb doar dacă ai utilizat această aplicație în ultimele 30 zile. Primul pas este să trimiți username-ul selfAWB pe adresa de e-mail facturare@fancourier.ro și vei primi o parolă (diferită de parola de logare în aplicație) cu ajutorul căreia îți vei putea vizualiza facturile în format PDF, iar anexele în format PDF și excel.
În acest moment, pot fi vizualizate doar facturile emise în baza contractului de prestări servicii încheiat cu FAN Courier. Pentru informații cu privire la valoarea facturilor neachitate, scrie-ne pe adresa recuperare.debite@fancourier.ro și îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie.
Da, facturile pot fi achitate numerar la curier. Acesta va încasa valoarea facturilor și îți va emite chitanța, cu condiția ca valoarea achitată să nu depăşească suma de 5.000 lei/persoană juridică, respectiv 10.000 lei/persoană fizică.
Facturile se emit bilunar, pe data de 16 și 30/31 ale lunii. Toate detaliile cu privire la data emiterii și tipul facturării agreat (lunar/bilunar) sunt specificate în contract. Dacă, totuși, mai ai intrebări, nu ezita să ne scrii la facturare@fancourier.ro.
Pentru a modifica adresa de livrare a facturilor electronice, transmite solicitarea pe sales.bucuresti@fancourier.ro.
Desigur. Trimite-ne solicitarea ta însoțită de numărul sau numerele de AWB pentru care dorești confirmarea pe adresa customer@fancourier.ro și îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.
Solicitarea se transmite pe email către contcolector@fancourier.ro, însoţită de copie AWB/PackingList. Pot exista cazuri exceptionale în care se va solicita ca renunţarea la ramburs să se facă în cel mai apropriat sediu FAN Courier în baza unei cereri.
Adresa de livrare poate fi modificată, însă redirecționarea către o adresă nouă înseamnă practic o altă livrare, cu termen mediu de 24 de ore. Așadar, o expediție redirecționată nu se livrează în aceeași zi.
FAN Courier preia de la clientul expeditor (magazinul online) și predă clientului destinatar coletul sigilat. Conținutul nu cade în sarcina noastră, FAN Courier fiind responsabil doar cu transportul comenzii. Dacă există neconcordanțe între ce s-a comandat și ce s-a primit, îți recomandăm să iei legătura cu magazinul online de unde ai cumpărat produsul respectiv.
FAN Courier preia și predă coletul sigilat – deschiderea și verificarea coletului înainte de confirmare și, implicit, de plata rambursului și a transportului nu este permisă. Singura excepție o constituie opțiunea Check on delivery, care iți permite să deschizi coletul la livrare și poți vizualiza conținutul, fără însă a testa produsele aflate în colet. Această opțiune presupune costuri suplimentare și se poate selecta și achita doar de către expeditor.
Rambursul va fi virat în contul tău (pentru rambursurile Cont Colector), respectiv livrat la adresă (pentru rambursurile cash) în maximum 2 zile lucrătoare de la data încasării.
Prin “Asigurarea expediției”, plătești contravaloarea a 1% din valoarea trimiterii tale, iar în caz de deteriorare sau pierdere, vei fi despăgubit 100%. Atenție însă – asigurarea nu exclude ambalarea corespunzătoare.
Pentru ca expediția ta să fie protejată corespunzător pe toată durata transportului, este foarte important ca modalitățile de ambalare recomandate să fie respectate ( vezi aici ). În plus, îți punem la dispoziție cutii de carton pe care le poți achiziționa din orice agenție (sediu fix) FAN Courier.
Ora maximă până la care se înregistrează comenzile telefonice este ora 18:00 pentru București și ora 16:00 pentru restul țării, dar expediția trebuie să fie pregătită în momentul preluării de către curier.
Coletul tău nu a fost încă preluat de curier, AWB-ul neregăsindu-se în baza de date, pentru că nu a fost scanat încă. Expediția urmează să apară în sistem de îndată ce coletul va fi preluat de FAN Courier de la clientul expeditor.
FANbox
FANbox este soluția ideală pentru persoanele active care doresc o alternativă flexibilă de livrare și ridicare a expedierilor, având posibilitatea de a trimite sau ridica colete direct din lockerele FANbox. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
La FANbox puteți achita cu cardul atât valoarea rambursului, cât și a transportului.
Dacă aveți un contract de colaborare cu FAN Courier, pentru a beneficia de serviciul FANbox, trebuie să contactați departamentul de Vânzări pentru a încheia un act adițional. Mai multe detalii aici.
Pentru livrarea prin serviciul FANbox nu se percepe taxă pentru kilometrii suplimentari. Se percep kilometri suplimentari doar pe optiunea de predare la FANbox. Dacă expediați un colet prin serviciul FANbox cu optiune DropOff depunându-l într-un FANbox din București, de exemplu, iar destinatarul se află într-o localitate unde se aplică kilometri suplimentari, aceștia vor fi taxați conform tarifelor în vigoare. Află mai multe aici.
Pentru expedierile livrate la adresă se poate redirecționa livrarea către locker, dacă sunt eligibile din punct de vedere al dimensiunilor, greutății și opțiunilor asociate. Redirecționarea poate fi realizată de clientul destinatar, prin accesarea link-ului din SMS-ul primit în ziua livrării, prin aplicația mobilă FAN Courier sau solicitarea transmisă curierului. Mai multe detalii aici.
Tarifele pentru plicuri și colete sunt fixe și nu se percepe taxă pentru kilogramele suplimentare.
Casetele lockerelor au dimensiuni standard și permit depozitarea unui singur colet.
Puteți solicita detaliile necesare la adresa de e-mail fanbox@fancourier.ro sau prin intermediului ChatBot-ului de pe site-ul nostru.
Coletele pot fi depuse la FANbox în maximum 30 de zile calendaristice, în orice FANbox.
Pentru clienții ocazionali, predarea se face prin scanarea AWB-ului sau QR-ului sau prin introducerea PIN-ului primit prin e-mail sau SMS, fără a fi necesară printarea AWB-ului. Pentru clienții cu contract este necesară printarea AWB-ului și lipirea acestuia pe colet. Predarea se face exclusiv prin scanarea AWB-ului.
Ridicarea coletelor de la FANbox se face prin scanarea codului QR la locker sau introducerea PIN-ului manual pe tableta lockerului FANbox. Codul QR și PIN-ul sunt disponibile în aplicația mobilă FAN Courier, dar și în e-mailul/SMS-ul care anunță predarea coletului în FANbox.
În cazul în care caseta nu s-a deschis, ne puteți sesiza problema la numarul de telefon 021.9336, adresa de e-mail fanbox@fancourier.ro sau în secțiunea de chatbot din site-ul fancourier.ro.
Da, puteți încerca plata mai târziu sau pe loc cu un alt card. Plata poate fi făcută oricând, în intervalul de ridicare.
Dacă doriți prelungirea termenului de ridicare, accesați link-ul din SMS-ul primit în ziua livrării și selectați prelungirea termenului în funcție de nevoie.
Collect Point
Pentru orice sumă achitată în magazin, vei primi o chitanță din partea reprezentantului. Dacă dorești o factură pentru taxele de transport plătite, este necesar să contactezi FAN Courier, furnizând datele tale și numărul chitanței emise în magazin.
Dacă ai fost notificat prin SMS sau email că FAN Courier a predat coletul la magazinul partener, dar acesta nu îl găsește, urmează acești pași: explică reprezentantului magazinului ce tip de produs așteptai și cine este expeditorul; oferă, dacă poți, detalii despre dimensiunea și greutatea coletului; verifică dacă te-ai prezentat la adresa corectă, deoarece pot exista mai multe magazine PayPoint în zonă; iar dacă problema persistă, contactează departamentul Out of Home al FAN Courier la numărul 021.9336.
Pentru livrarea prin Collect Point, coletul nu trebuie să depășească greutatea de 10 kg și dimensiunile de 60x90x60 cm. În cazul plicurilor, greutatea maximă admisă este de 500 de grame.
Poți găsi cel mai apropiat magazin PayPoint accesând site-ul FAN Courier, în secțiunea “Locații”. Accesează direct pagina aici.
Da, poți preda un colet la un Collect Point. Trebuie doar să generezi un AWB, alegi “Predare personală” și selectezi locația PayPoint favorită.
Este programul de lucru al magazinelor PayPoint Colet Expres. Doar în aceste zile și intervale orare aveți posibilitatea de a intra în posesia coletelor. În general magazinele au un program extins de lucru, inclusiv în zilele de sămbăta și duminică.
Este distanța aproximativă de la adresa pe care ați introdus-o și până la magazin.
Da, aveți posibilitatea de a introduce altă adresa iar sistemul vă va returna cele mai apropiate magazine PayPoint Colet Expres față de noua adresă introdusă. Atenție, aveți posibilitatea de a schimba doar strada și numărul, nu și orașul. Dacă doriți să alegeți o adresă din alt oraș, va fi necesar să vă reîntoarceți în pagina magazinului online și să modificați orașul destinatar.
În cazul în care FAN Courier a predat coletul la magazin iar dumneavoastră ați fost notificat că a ajuns în magazin, vă sugerăm să urmați pașii de mai jos: * Descrieți ambalajul și tipul produsului pe care l-ați comandat
* Descrieți mărimea și greutatea produsului sau a coletului
* Verificați dacă sunteți la magazinul pe care l-ați ales
* Rugați reprezentantul magazinului să verifice toate coletele care au forma sau dimensiuni apropiate de cele pe care i le-ați descris
Din momentul confirmării comenzii online, coletul va fi disponibil în magazinul PayPoint Colet Expres începând cu a doua zi lucrătoare. În momentul în care acesta va fi disponibil în magazin, veți fi notificați. Termenul în care coletul va ajunge în magazin poate varia deoarece depinde de ziua în care este predat de magazinul online curierului FAN. Pentru a afla mai multe detalii referitoare la timpul de tranzit, vă sugerăm să solicitați informații de la magazinul online de la care ați achiziționat produsul.
Este o parolă unică formată din 5 caractere alfanumerice prin intermediul căreia aveți posibilitatea de a intra în posesia coletului. Codul de colectare îl veți primi prin sms/email. Autorizarea livrărilor în magazine se efectuează exclusiv prin intermediul acestor coduri și a cărților de identitate.
Din momentul în care sunteți notificați vă puteți deplasa la magazinul PayPoint Colet Expres fiind necesar să aveți asupra dumneavoastră codul unic de validare și cartea de identitate.
În momentul în care coletul este predat de reprezentantul FAN Courier la magazin, veți primi automat sms/email cu absolut toate informațiile necesare.
Pentru a afla statusul unei expediții, accesați: https://www.fancourier.ro/ sau solicitați informații pe mail: collectpoint@fancourier.ro
Pentru orice sumă achitată în magazin, reprezentantul magazinului vă va oferi o chitanță. Pentru a obține o factură pentru taxele de transport pe care le achitați este necesar să contactați FAN Courier și să ne oferiți datele dvs. și numărul de chitanță emisă în magazin.
Termenul de păstrare în magazinele PayPoint Colet Expres este de 7 zile calendaristice. Dacă nu vă prezentați la magazin în acest termen, coletul va fi returnat expeditorului.
Expedieri internaționale
Customs documents are only required for shipments to countries outside the EU and for shipments whose contents are non-documentary.
Sunt necesare documente vamale doar pentru trimiterile pentru țările din afara UE și expediții al căror conținut este nondoc.
Pentru tarif, accesați secțiunea Estimare cost.
Pentru timpul de tranzit accesați: timp rutier și timp aerian.
Înainte de a plasa comanda, vă rugăm să verificați tariful și timpul de tranzit aferent trimiterii. Comanda se poate înregistra accesând Cheamă un curier sau pe adresa international@fancourier.ro. Recomandăm accesarea site-ului Condiții generale privind furnizarea serviciilor poștale – FAN Courier pentru a verifica dacă conținutul expedierii este acceptat la transport.
Se poate preda expediția la oricare dintre sediile sau punctele de lucru FAN Courier. Date de contact le puteți găsi aici.
Pentru comenzi de import (serviciu disponibil numai cu plata în România), clientul destinatar trebuie să ne scrie pe adresa international@fancourier.ro. menționând următoarele detalii:
*specificații colet: greutate, dimensiuni, conținut
*nume firmă expeditor/destinatar
*adrese complete (strada, număr stradă, cod poștal)
*persoane de contact
*numere de telefon
*data și intervalul orar când se poate efectua preluarea
Preluarea se efectuează în condițiile unei ambalări corespunzătoare de către clientul expeditor, iar ridicarea se face atât de la persoane juridice, cât și de la persoane fizice.
Prin intermediul Serviciului Export Cont Colector puteti trimite expeditii cu ramburs pentru tarile Ungaria si Bulgaria. Serviciul ramburs nu este disponibil pentru alte tari.
Pentru mai multe detalii accesati [Servicii] sau scrieti-ne pe adresa international@fancourier.ro.
Plata transportului se poate efectua numai de către clientul din România, atât pentru export, cât și pentru import.
Pentru transport non-documente în afara Uniunii Europene sunt solicitate următoarele documente:
– copie înștiințare atribuire cod EORI (https://www.customs.ro/e-customs/eori);
– factura proformă completată în euro și cu denumirea produselor în limba română
– packing list completat;
– formular autoevaluare;
– copie CUI și CIF în cazul persoanelor juridice.
În cazul persoanelor fizice, pe lângă documentele de mai sus, se solicită și urmatoarele:
– declarație pe propria răspundere cu ce conține coletul (cantitate, valoare);
– împuternicire de reprezentare în vamă;
– copie CI.
FAN COURIER EXPRESS S.R.L. nu oferă și nu prestează servicii de trimitere cu valoare declarată având ca obiect trimiteri poştale internaționale.
Pentru informații privind statusul expediției, accesați AWB Tracking sau solicitați detalii pe adresa international@fancourier.ro sau utilizați aplicația de ticketing din selfAWB (secțiunea de Customer Support din selfAWB).
Dovada de livrare se poate oferi gratuit (copie scanată), la solicitare pe international@fancourier.ro, după data estimată de livrare.
Solicitările de retur se trimit pe adresa international@fancourier.ro, mentionând numărul de AWB (numărul documentului de transport).
Datele de livrare corecte/suplimentare se trimit pe adresa international@fancourier.ro, mentionând numărul de awb (numărul documentului de transport).
FAN Courier Express răspunde pentru trimiterile poştale internaţionale în conformitate cu prevederile referitoare la răspunderea (despăgubirea) aplicabilă trimiterilor poștale interne mentionate in “Condiții generale privind furnizarea serviciilor poștale”. Pentru mai multe detalii, te rugam sa accesezi link-ul https://www.fancourier.ro/conditii-generale-privind-furnizarea-serviciilor-postale/.
Vă rugăm să trimiteți solicitarea pe adresele de email international@fancourier.ro și sales.bucuresti@fancourier.ro.
selfAWB
Dacă ai trimis un colet și destinatarul nu-l mai dorește, iar tu vrei să-l returnezi, poți înregistra un tichet pentru retur în aplicația SelfAWB, secțiunea “Asistență clienți” – “Înregistrare tichet nou”, selectând categoria “Retur”. Dacă dorești să soliciți returul imediat, poți accesa acest link, cu mențiunea că AWB-ul trebuie să fie generat din contul de pe care se înregistrează tichetul. Dacă nu ai un cont în aplicația selfAWB, poți trimite o solicitare, împreună cu numărul AWB, la adresa de e-mail customer@fancourier.ro.
Centrul de cost este un câmp facultativ, care se completează doar dacă dorești să identifici expedierile după anumite criterii. Dacă vrei să adaugi un centru de cost predefinit, poți face acest lucru din secțiunea “Editare cont” – “Configurare opțiuni cont”. Trebuie să fie contul principal (S în Cargo), nu punct de lucru/sucursală.
Importul de AWB-uri în cadrul aplicației se realizează prin intermediul unui fișier Excel în format .csv din meniul „AWB-Import AWB”. Fișierul este necesar să fie completat conform modelului furnizat în această secțiune. (model fișier pentru import AWB intern)
AWB-urile create în aplicație pot fi printate imediat după crearea lor sau ulterior, accesând meniul “Borderou”. Din acest meniu, poți printa toate AWB-urile sau doar cele pentru un interval specificat (limita este de cel mult 300 AWB-uri pentru fiecare printare).
Da, după generarea AWB-ului, trebuie să lansezi comanda de ridicare a expedierii din aplicația selfAWB, secțiunea „Comanda curier”. Crearea AWB-ului nu înlocuiește comanda de ridicare a coletului.
Contul poate fi blocat din cauza unor facturi neachitate în sistemul FAN Courier. Pentru mai multe detalii, te rugăm să contactezi customer@fancourier.ro.
Pagina nu specifică acest detaliu deoarece serviciul selfAWB Ocazional este folosit și de clienți care au deja AWB-uri pregătite. Pentru cazurile în care este necesar să creezi un AWB automat, îți recomandăm să folosești aplicația mobilă FAN Courier.
Comanda de materiale se lansează din aplicația selfAWB din meniul „Comandă materiale”. Acestă opțiune este disponibilă în acest moment doar pentru clienții care au un contract de prestări servicii încheiat cu FAN Courier. Toate ambalajele au dimensiunile specificate. Materialele se vor livra la adresa setată pe contul de pe care se plasează comanda.
Dacă AWB-ul nu a fost predat curierului, trebuie să generezi un nou AWB cu adresa corectă. Dacă AWB-ul a fost deja preluat, poți solicita modificarea din meniul „Asistență clienți” → „Înregistrare ticket nou” din aplicația selfAWB.
Dacă la accesarea meniului AWB îți apare o pagină albă, înseamnă că ai accesat un cont dedicat platformelor marketplace. Pentru aceste conturi, AWB-urile se generează direct din platforma marketplace (meniul AWB nu apare în selfAWB pe conturile Marketplace).
Da, poți vizualiza confirmările de primire rapid prin aplicația SelfAWB, secțiunea Asistență clienți. Pentru acces, click aici (redirecționare către aplicația de ticketing). Trebuie să înregistrezi un ticket la categoria „Confirmare AWB scanat”. Dacă expedierea este livrată și confirmarea a fost scanată, aceasta îți va fi afișată imediat. Dacă expedierea nu este livrată sau confirmarea nu este încă scanată, un operator ți-o va trimite de îndată ce va fi disponibilă în arhiva electronică. Dacă nu ai cont în SelfAWB, poți trimite o solicitare pe customer@fancourier.ro, menționând numărul de AWB. Confirmările se pot vizualiza și din meniul Rapoarte – Raport AWB-uri, butonul “Urmărire modificari AWB” de pe coloana ACTIUNI, sau se pot exporta de pe butonul “Export scanari”. Pentru expedierile internaționale, dovada de livrare (copie scanată) se poate oferi gratuit, la cerere, după data estimată de livrare.
Da, pentru ca destinatarii să fie accesibili de pe toate punctele tale de lucru, accesează meniul „Editare cont” și selectează „DA” la câmpul „Partajare destinatari”.
Dacă expedierea este refuzată, aceasta se returnează la expeditor, iar costul transportului dus-întors va fi suportat de acesta.
Nu garantăm oprirea unei expedieri aflate deja în circuitul de livrare. Totuși, poți înregistra un ticket în SelfAWB, secțiunea „Asistență clienți” – „Înregistrează tichet nou”, selectând categoria „Retur”. Poți solicita returnarea expedierii și aici.
Dacă ai utilizat aplicația SelfAWB în ultimele 30 de zile, poți accesa facturile din secțiunea „Financiar”. Pentru a le descărca, trimite user-ul folosit pentru logare la facturare@fancourier.ro și vei primi o parolă (diferită de cea de logare), care îți permite accesul la facturi în format PDF, iar anexele în PDF și Excel.
Se pot configura cel mult două adrese de email pentru fiecare tip de notificare, direct din contul principal selfAWB, meniul Editare cont – Configurare notificări.
Parolele se pot gestiona din meniul Editare cont – Configurare parole de acces. “Parola sucursală” este o parolă adițională a fiecărui cont, care este diferită de parola de acces în selfAWB. “Parola cont” este parola de acces în selfAWB. Pentru suport suplimentar, ne poți contacta la selfawb@fancourier.ro.
Un punct de lucru se poate adauga accesând contul principal, meniul Editare cont – Configurare sucursală. Ulterior, acesta se poate accesa după logarea în cont sau acționând butonul “Alege alt cont”.
Lista localităților cu km suplimentari se poate descărca din selfAWB, secțiunea Utile.
Datele de contact pentru fiecare agenție/sediu se pot vizualiza de pe site-ul FAN Courier, secțiunea Despre – Locații.
Estimarea de cost se poate efectua de pe site-ul FAN Courier, secțiunea Sunt expeditor – Estimare cost. Dacă ai un contract încheiat cu FAN Courier și tarifele sunt preferențiale, estimarea de cost se poate vizualiza din selfAWB. Trebuie să completezi toate datele pentru generarea unui AWB și să apeși pe “Estimeaza cost”.
Poți vizualiza facturile prin aplicația selfawb doar dacă ai utilizat această aplicație în ultimele 30 zile. Primul pas este să trimiți username-ul selfAWB pe adresa de e-mail facturare@fancourier.ro și vei primi o parolă (diferită de parola de logare în aplicație) cu ajutorul căreia îți vei putea vizualiza facturile în format PDF, iar anexele în format PDF și excel.
În acest moment, pot fi vizualizate doar facturile emise în baza contractului de prestări servicii încheiat cu FAN Courier. Pentru informații cu privire la valoarea facturilor neachitate, scrie-ne pe adresa recuperare.debite@fancourier.ro și îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie.
Da, facturile pot fi achitate numerar la curier. Acesta va încasa valoarea facturilor și îți va emite chitanța, cu condiția ca valoarea achitată să nu depăşească suma de 5.000 lei/persoană juridică, respectiv 10.000 lei/persoană fizică.
Facturile se emit bilunar, pe data de 16 și 30/31 ale lunii. Toate detaliile cu privire la data emiterii și tipul facturării agreat (lunar/bilunar) sunt specificate în contract. Dacă, totuși, mai ai intrebări, nu ezita să ne scrii la facturare@fancourier.ro.
Pentru a modifica adresa de livrare a facturilor electronice, transmite solicitarea pe sales.bucuresti@fancourier.ro.